Jornada 2012

I Jornada sobre Treball Comunitari:  “Els i les professionals del Treball Comunitari”

La I Jornada sobre Treball Comunitari es va celebrar a Barcelona, el dia 23 de novembre de 2012. La Jornada, organitzada pel Col·lectiu de Professionals del Treball Comunitari, pretén ser la primera d’un seguit de Jornades obertes a tothom que tingui interès en el treball comunitari, i que tinguin com a eix central l’anàlisi i el debat sobre la pràctica del treball comunitari al nostre territori.

En aquesta primera Jornada oberta posem l’accent en els i les professionals que realitzen Treball comunitari amb l’objectiu de poder reflexionar sobre l’emergència d’aquest nou perfil professional, però també analitzar els reptes i les oportunitats de la seva pràctica diària.

El programa de la Jornada va incloure els següents espais i debats:

1 Conferència inaugural: “Reptes actuals del Treball comunitari i el paper dels professionals”

A càrrec de: Josep Maria Navarro

Antropòleg, director d’accions comunitàries a la Fundació Desenvolupament Comunitari, responsable de relacions internacionals de la mateixa Fundació al Magreb i la Mediterrània; professor associat a l’Escola de Treball Social; responsable tècnic de diferents serveis públics de mediació comunitària a l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. Diverses publicacions, entre elles, “Islam en las aulas”, “Los Miskitos”, “L’etnocentrisme en els manuals escolars”, i més d’un centenar d’articles.

2 Col·loqui-debat: “Els professionals del treball comunitari: experiències d’autorganització professional”

A càrrec de: Xarxa de mediadors/es comunitaris; Col·lectiu de Professionals del Treball comunitari; Col·lectiu Òmnia

Pausa-cafè

3 Taller temàtics simultanis: l’eix central de les experiències que es presentaran és el professional i la tasca que desenvolupa en relació a un dels tres temes.

  • Taller 1: La promoció de la població no associada: Estratègies, metodologies i eines que usa el tècnic comunitari per promoure la participació de la ciutadania-veïns/es no associats/ades com a pas previ a la implicació i el reforç a les xarxes associatives locals.
  • Taller 2: Eines per al treball transversal (resum del taller): En aquest taller volem presentar experiències de sistematització del treball transversal i de les eines utilitzades pel tècnic comunitari per a registrar dita metodologia i el grau d’implementació i consolidació en un territori, així com compartir els elements i variables que s’han tingut en compte en el moment de dissenyar el sistema o escollir les eines.
  • Taller 3: L’apoderament de la ciutadania per a l’autogestió (resum del taller): Aquest taller pretén donar eines al Tècnic comunitari perquè, mitjançant l’acompanyament , pugui oferir a una persona o a un grup social els mitjans necessaris per enfortir el seu potencial (en termes econòmics, polítics, socials…). L’autogestió de les persones o grups socials consisteix en que siguin capaços d’escollir de quina manera volen funcionar i que participin activament en la presa de decisions del procés (a tots nivells). L’apoderament i l’autogestió d’un grup de persones suposarà la millora social del seu territori o comunitat.

     

4 Conclusions i clausura

A càrrec de: Marta Llobet (àudio)

Imatges de la Jornada