Trobada del col·lectiu amb amb la XEC (Xarxa d’Espais Comunitaris ) i amb la XES ( Xarxa d’Economia Solidària)

Divendres 25 de maig a les 18h iniciem la ronda de contactes amb entitats de l’àmbit de l’acció comunitària. En la passada Assemblea del Col·lectiu, ens vam marcar com a objectiu compartir la nostra visió sobre com entenem el treball comunitari i a la vegada ampliar la nostra xarxa de contactes per a establir possibles col·laboracions futures.

És a la Casa Orlandai, equipament de gestió ciutadana, on fem la primera reunió amb la XEC ( Xarxa d’Espais Comunitaris ) i amb la XES ( Xarxa d’Economia Solidària). Dues entitats amb trajectòria dins de l’acció social que plantegen la transformació social des de pràctiques col·laboratives i comunitàries.

La XEC  neix de la Plataforma de Gestió Ciutadana: plataforma que aglutina una trentena d’equipaments municipals gestionats des de la gestió ciutadana, des del veïnat a través d’una associació, plataforma d’entitats…

La XEC es constitueix per posar en valor aquells espais comunitaris que independentment del model de gestió/titularitat fomenten la transformació social des de la pràctica col·lectiva i comunitària.

LA XES aglutina entitats i persones que promocionen, difonen, generen discurs i provoquen canvis reals en el conext de l’economia social i solidària. Entenent-la com un model de consum, producció i distribució al servei de les persones. Un agent de transformació social des de l’acció econòmica que fomenta la construcció social des de la detecció de necessitats i la cobertura d’aquestes des d’una perspectiva econòmica sostenible, respectuosa, basada en la cooperació i el bé comú.

La reunió entre les tres entitats serveix per ampliar horitzons, conèixer la situació actual de cadascuna i quins són els principals reptes. Intercanviem visions sobre l’acció comunitària des de les diferents experiències.

Posem en comú la preocupació davant la indefinició del concepte Treball comunitari així com el mal ús en alguns projectes i la difícil aplicació dins la lògica de l’Administració pública.

En aquest sentit es parla de la precarietat dels convenis de gestió ciutadana on entitats amb vocació comunitària han d’estar amb l’alarma posada per no ser tractades amb els mateixos criteris que empreses de gestió de serveis.

Es posa de manifest la importància de concebre els equipaments públics des d’una perspectiva comunitària on des de l’autogestió es faci una feina d’empoderament ciutadà i corresponsabilització i on sigui la comunitat qui decideixi com es gestionen els recursos (tant econòmics com humans) per cobrir les pròpies necessitats.

En aquests sentit es posa sobre la taula la feina que s’està fent en relació al Patrimoni Urbà.

Paral·lelament al Balanç Social impulsat des de la XES s’estan treballant uns indicadors que s’han de veure reflectits en un  Balanç Social Comunitari. Actualment la XEC està  treballant en l’elaboració  d’aquests indicadors.

La reunió dóna els seus fruits i es decideix participar conjuntament de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (octubre) a través d’un acte que reflexioni al voltant de bones pràctiques al voltant del treball comunitari. Seguim!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.