Comencem un nou curs recordant la IIa Jornada del Col·lectiu

“El Col·lectiu” l’empenyem un grup petit de persones que ens dediquem a lo comunitari en allò professional i també en espais d’activisme i associacionisme. Tot i que sovint ens queden en el tinter algunes idees i propostes, mantenim la il·lusió per seguir contribuint amb allò que fem per al reconeixement de la figura professional del treballador i treballadora comunitaris. Creiem que la persona dedicada al treball comunitari promou un canvi social i personal que vol fer-nos més capaços de viure i transformar els nostres entorns, les nostres feines, les nostres relacions, els espais públics, l’educació, la salut, i tot allò que ens envolta. Per això, des del Col·lectiu volem seguir promovent aquesta manera de fer, i volem que passi en el sentit més radical d’apropiació, de fer-ho entre totes, juntes i amb les nostres mans. Per això, un cop més, us convidem a totes a formar part del Col·lectiu.

És també amb aquest esperit, i amb pocs o gens recursos, que cada curs ens emboliquem en organitzar els cafès tertúlia, els intercanvis formatius d’experiències o una jornada de la magnitud de la del passat mes d’abril. Hi dediquem el nostre temps lliure alguns mals de cap i una mica de “patiment”. Però també en gaudim, i molt!Tenim la llibertat de somiar i fer perquè no depenem de ningú més que de nosaltres mateixes per dur-ho a terme fins al final.

Sempre busquem la millor fórmula per a que l’esdeveniment sigui un èxit, al que vingui molta gent, que aquesta gent en tregui profit, que generi debats i reflexions útils, que n’aprenguem totes, que ens posem cara i en sorgeixin col·laboracions, i si de pas, alguna s’enganxa al nostre petit grup motor, doncs no podrem demanar-n’hi més.

Creiem que en la jornada del 17 d’abril ho vam tornar a intentar i ens ha quedat un bon gust de boca. Amb aquestes paraules volem compartir la nostra valoració i sobretot, la sensació de satisfacció que ens provoca quan veiem que veniu, i veniu moltes, i ho gaudiu, i ens feliciteu i ens critiqueu, i ens en demaneu més.

Gràcies per compartir amb nosaltres el passat 17 d’abril de 2015!

La nostra valoració de la IIa Jornada

Pel grup motor del Col·lectiu, la Jornada va complir les expectatives de quantitat de participants amb 115 persones assistents. I també sobre la seva diversitat: vau venir de gairebé tots els barris de Barcelona i les ciutats veïnes, com Badalona, Hospitalet, Granollers o Sabadell; també de les províncies de Tarragona i de Girona; i fins i tot, de les Illes Balears. I per acabar d’arrodonir-ho, juntes formàvem un mosaic d’entorns professionals molt variats que va aportar molta riquesa de mirades als debats.

IMG_7439A nosaltres ens va agradar molt l’espai: va ser suficient per estar totes juntes per inaugurar i tancar la jornada, per repartir-nos en grups pels debats i tallers, i també per gaudir d’un esmorzar ecològic i cooperatiu boníssim amb un pati per airejar-nos.

Pel que fa a l’estructura i espais de la jornada ens sembla que hauríem de perfilar més l’espai inicial, que els cafès tertúlia van servir per aprofundir i intensificar els debats, i que els tallers ens van saber a poca cosa, ens vam quedar amb ganes de més (justament el que volíem!).

El contingut va versar sobre molts aspectes que volíem que fossin presents, i sobre molts altres que van anar sorgint. Reflexions sobre la precarietat de la professió i la complexitat del posicionament del professional que ha de guiar totes les intervencions i jugar amb la diversitat de rols. La coherència, els dilemes ètics i enfrontar la tasca professional com a processos de resistència. La importància de contagiar entusiasme, del compromís com a professionals, per exemple, a l’hora de treballar per empoderar a tots i totes els agents implicats en els projectes. Vam debatre si fer treball comunitari ha de ser voluntari, és un privilegi o una qüestió de vocació. I així vam encetar alguns temes, i també vam revisar alguns clàssics, per acabar amb ganes de tenir més temps per seguir parlant i anar construint.

IMG_7425En conclusió, la jornada ens va servir per veure que el treball comunitari segueix viu i cada cop més diversificat i arrelat a molts àmbits de treball (salut, cultura, urbanisme, etc.), tot i que encara precari i poc reconegut. Tenim molta feina a fer però també hem vivenciat que hi ha suficient energia per seguir.

Per acabar, volem tornar a agrair la generositat de l’Ernesto Morales, la Mariló Indiano, l’Elena Massana i en Jose Luís González per aportar la seva experiència i vivències. Així com les persones que van fer els tallers: l’Eduardo Pastor, la Núria Mateu, la Guiomar Vargas i la Claudia Manyà, i a les companyes de Raons Públiques, Teleduca i ETCS. L’esmorzar de Barrinar i la genial tasca de documentació gràfica de les companyes d’Apropa’t.

Seguirem caminant, com se sol dir, poc a poc perquè anem lluny.

IMG_7401

Llegeix aquí el relat de la Jornada.

Mira aquí tot l’àlbum d’imatges.