Cafè-Tertúlia al Col·legi de Treballadors Socials

Treball comunitari i Serveis socials: una relació impossible o un escenari de possibilitats?

Divendres 14 de febrer, 17h al Col·legi de Treball Social de Catalunya
El cafè tertúlia d’aquest mes de gener l’organitzem conjuntament amb el Col·legi de Treball social de Catalunya, i versa sobre el Treball comunitari als Serveis Socials. Amb aquesta activitat, volem generar reflexió al voltant dels reptes, dificultats i oportunitats que trobem en l’impuls d’experiències de treball comunitari des dels serveis socials bàsics.

 Algunes preguntes i reflexions per animar al debat…

 1)  El Treball comunitari en el marc dels serveis socials: un repte que ve de temps

Transició democràtica i configuració dels nous Serveis socials

“Els serveis socials de base permetrien dur a terme una política de prevenció i educació de la comunitat que, socialment i econòmicament, resulta molt més rendible que l’exclusiu tractament social de casos únicament individualitzats, i que els serveis de reinserció” (Generalitat de Catalunya, 1979).

“El Consell recomana que els SSAP donin prioritat a l’atenció comunitària, concretant-la en projectes operatius i realitzables. Aquesta recomanació no té connotacions de subvalorar la importància de l’atenció        individualitzada/familiar, sinó que té en compte el fet que les tasques d’animació, promoció i desenvolupament comunitaris ofereixen més possibilitats de provocar en la comunitat canvis qualitatius de major abast” (Generalitat de Catalunya, 1988).

 Els Centres de serveis socials del nou Ajuntament democràtic de Barcelona

“El CSS és l’entitat que, a nivell de districte o de barri, promou els serveis socials que són competència de l’Àrea de Serveis socials, realitza una animació comunitària per a motivar la participació de la població, coordina les entitats socials existents en la zona i és el motor de l’acció social descentralitzada” (Ajuntament de Barcelona, 1980).

 2)  Repte pendent o possibilitat real? L’escenari en el context actual

 –       La nova Llei de serveis socials reforça el paper de la pràctica comunitària i la dimensió participativa dels serveis socials (Riera, 2009). Entre les funcions dels serveis socials que es recullen en aquest text, i en relació amb l’acció comunitària, s’explicita Impulsar projectes comunitaris i programes transversals (Llei 12/2007 de serveis socials).

–       És cert que ens trobem davant d’una organització (i un mandat) pensat per afavorir la perspectiva individual per sobre la comunitària?

–       Quins són els elements que estan dificultant o facilitant el desenvolupament del TC als Serveis socials? Quin suport tenen els serveis socials per desplegar finalment aquesta funció?

–       Com podem fer un salt a la comunitat (Navarro, 2004), des dels centres de serveis socials?

–       Quin ha de ser el paper dels coordinadors/es dels centres de serveis socials en relació a facilitar que l’equip puguin exercir tasques de treball comunitari?

–       I el paper dels altres professionals de l’equip? És necessari parar d’una especialització (per sobre d’un perfil genèric) dels professionals de l’equip de Serveis Socials?

Els Cafè-tertúlia són una iniciativa del Col.lectiu de professionals del treball comunitari de Catalunya. Són espais oberts i horitzontals, pensats per afavorir el diàleg entre els seus participants i compartir coneixement al voltant d’un tema d’interès relacionat amb la pràctica del treball comunitari.

Invitació cafè-tertúlia TSCAT marge copy

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.